Dieta w chorobach wątroby

 

 

Dieta zależy od stopnia wyrównania lub niewydolności wątroby, stanu niedożywienia pacjenta, czasu trwania choroby oraz występowania schorzeń towarzyszących. W okresie zaostrzenia zapalenia wątroby organizm często nie toleruje produktów mlecznych. W marskości wątroby z powodu obrzęków i puchliny brzusznej należy ograniczyć  podaż soli w diecie. Pacjenci cierpiący na zaburzenia w wydzielaniu żółci i enzymów trawiennych nie tolerują nawet małej ilości tłuszczu.

Podczas układania diety należy uwzględnić wszystkie objawy choroby. Każda dieta jest zawsze dobierana indywidualnie. Chorzy powinni unikać spożywania wszystkich tych produktów, które mogą być przez nich źle tolerowane. Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z zaleceniami diety lekko strawnej. Wskazane jest gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii oraz duszenie bez dodatku tłuszczu.