Dieta w chorobach układu krążenia

 

Najczęstszymi chorobami układu krążenia są: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa (czyli choroba niedokrwienna mięśnia sercowego), niewydolność krążenia (w tym niewydolność serca), miażdżyca naczyń obwodowych (tzw. miażdżyca zarostowa kończyn) oraz żylaki i zapalenia żył.

Nadrzędnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia są zaburzenia poziomu cholesterolu LDL, HDL oraz trójglicerydów we krwi.

Na ilość lipidów we krwi wpływa w decydującym stopniu rodzaj diety. Żywność wysoko przetworzona, z dużą ilością tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego zwiększa szanse rozwoju tych chorób.

Właściwe żywienie pełni szczególną rolę w leczeniu chorób układu krążenia.

Komponując codzienny jadłospis należy zwrócić uwagę na odpowiedni dobór produktów żywnościowych zmniejszających ilość „złego” cholesterolu LDL, a zwiększających HDL, czyli tego „dobrego”.  Dieta musi być urozmaicona, uboga w tłuszcze nasycone, bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Powinno się także ograniczyć spożycie cukrów prostych i soli.