Dieta w cukrzycy

                                                                    

 

Właściwa dietoterapia poprawia wyrównanie metaboliczne w cukrzycy. Dieta osób chorych na cukrzycę powinna być podobna do racjonalnego żywienia osób zdrowych. Należy jednak pamiętać, że nadmiar pożywienia może spowodować wzrost poziomu cukru we krwi, zaś  niedobór może stać się przyczyną niedocukrzenia. W przypadku osób z nadwagą oraz ludzi otyłych odpowiednio rozłożona w czasie redukcja masy ciała polepsza wyniki leczenia cukrzycy.

Dieta powinna dostarczać podobnych ilości składników odżywczych pożywienia w każdym kolejnym dniu, co przyczyni się do stabilności przebiegu cukrzycy. Chory powinien jeść posiłki o stałych porach. Ilość spożywanych posiłków zależy od wielu czynników tj. wiek, płeć, stan zdrowia, typ cukrzycy, choroby towarzyszące czy aktywność fizyczna pacjenta.

Spożycie węglowodanów najlepiej kontrolować stosując wymienniki węglowodanowe (WW). W diecie cukrzycowej głównym źródłem węglowodanów powinny być produkty skrobiowe.

Prawidłowo skomponowany jadłospis normalizuje poziom cukru we krwi chorego, zapobiega kwasicy, śpiączce oraz przeciwdziała powikłaniom cukrzycy.