Żywienie osób starszych

 

                                                             

 

 

Starzenie się organizmów żywych jest procesem nieuniknionym. Można jednak sprawić, by postępował on znacznie wolniej.

Pomimo, że jesteśmy genetycznie przystosowani do osiągnięcia 110 - 120 lat życia, to średnia długość życia w Polsce wynosi ok. 74 lata.

Nasze potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z upływem czasu. Zarówno niedożywienie jak i otyłość powodują zaburzenia równowagi organizmu, a co za tym idzie nasilają szybkość starzenia się.

Receptą na długowieczność może być optymizm, uśmiech, aktywność fizyczna, dbanie o ciągły rozwój intelektualny, a także właściwy sposób odżywiania.

Badania dowodzą, że stulatkowie preferujący dietę bogatą w warzywa, owoce, ryby i chude mięso, odznaczają się mimo swojego „sędziwego wieku” dużą sprawnością fizyczną, jak i umysłową.